LIFE22-NAT-BG-Bearded Vulture LIFE-101113869
bg en es

Новини

default
*
16.04.2024

За съдбата на картала Фремут

Станалият известен от обиколките си из цяла Европа - картал Фремут, е намерен в Румъния в безпомощно състояния да повръща кръв. От университета в Тимишоара и нашите партньори от Milvus Group  са пратили 2 екипа едновременно и действат за спасяване на птицата. Даден им е телефон за връзка за ветеринарни консултации със Спасителен център - Зелени Балкани / Wildlife Rescue Centre - Green Balkans. Очаквайте допълнителна информация.

Това, което знаем до момента...
Фремут е намерен близо до село Драгова в Румъния, в лошо състояние.  Открит е  от биолог от университета Timisoara University и трима студенти, както и от доброволец  Sain Nicolae, който го транспортира  в клиника в Arad, на около 120 км. Птицата е хидратирана и нахранена и показва признаци на първоначално възстановяване.  Направената рентгенография не е открила сачми в тялото на птицата - така се изключва варианта някой да е стрелял по нея. След което, през нощта, птицата е транспортирана за последващо лечение и рехабилитация от колегите ни от Milvus Group (Daroczi Szilard и Robert Zeitz) - в клиника Vets4wild в Targu Muresh.
Преди това птицата обиколи няколко държави в Европа, където с интерес  бе следена от различни организации и любители на птиците, като стигна до Полша, Италия, Австрия.

За самата птица... 
Фремут е женска птица. Кръстена е на Волфганг Фремут (Wolfgang Fremuth - Frankfurt Zoological Society), един от хората, на които се дължи възстановяване на популациите на лешоядите в Европа. Той има значим принос за опазване биоразнообразието на Балканите и ключово значение за началото на реинтродукциите на лешояди в България. 
Карталът Фремут е излюпен през май 2020  в Испания. Той е една от птиците, дарени на България от Регионалното  правителство на  Extramadura за да се завърне вида и у нас. През май 2022г. е приета в Спасителния център на Зелени Балкани, след което е пренасочена за пускане във волиерата в Долно Озирово и освободена в природата. 

Десетки хора от цяла Европа я следяха при пътешествията и, което е чудесен пример за международно сътрудничество и за значимостта на програмата за реинтродукция. Очаквайте допълнителна информация за развитието на случая и съдбата на птицата... 

Снимки ни бяха пратени от  Milca Petrovici,  Daroczi Szilard, Sain Nicolae, с помощта на  Cornel Cotorogea. Благодарим!

Контакти от страна на Зелени Балкани:
Ивелин Иванов - ръководител проект 
„Живот за брадатия лешояд“,  
моб. тел. +359887589995, e-mail: iivanov@greenbalkans.org