LIFE22-NAT-BG-Bearded Vulture LIFE-101113869
bg en es

Новини

default
1
26.02.2024

Запознайте се с карталите - Добруджа

Това е Добруджа. Тя е женски черен лешояд (картал), една от птиците, дарени на България от Правителството на провинция Extramadura, Испания, за да се завърне вида и у нас. Тя е намерена бедстваща в дивата природа в Испания и е постъпила в Спасителен център Los Hronos от Olivenza. Впоследстви преминава курс на рехабилитация в испанската организация AMUS. Птицата ни е предадена със съдействието на Vulture conservation foundation . На  03.03.2021 е приета в България, в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани, след което е настанена във волиера за адаптация в Природен парк „Сините камъни“. 

След освобождаването и първоначалното проучване на региона, първото задгранично посещение на птицата беше в Румъния, в Добруджа, от където получи и името си. 

Интересно е, че през последната седмица, Добруджа измина 1833 км само за период от 9 дена, което е приблизително по 200 km на ден, с максимална височина на полета   2788m. Добруджа основно се поразходи из Гърция, на кратка познавателна визита, след което се завърна в България – в района на Сакар. Преди това беше посетила Сърбия, Косово, Северна Македония и Черна гора. 

Както изглежда, Добруджа обича пътуванията. Дали това е меден месец /след като другите двойки вече са по гнезда/ или тя разнообразява ежедневието си, при липсата на партньор? Това ще узнаем тепърва...

Следете ни за повече информация на сайта на проекта, който цели укрепване на възстановената популация на картала и завръщането на брадатия лешояд в България

Снимка: Корнел Которогеа

Контакти от страна на Зелени Балкани:
Ивелин Иванов - ръководител проект 
„Живот за брадатия лешояд“,  моб. тел. +359887589995, e-mail: iivanov@greenbalkans.org