LIFE22-NAT-BG-Bearded Vulture LIFE-101113869
bg en es

Новини

default
1
28.02.2024
Черните лешояди загнездиха във Врачански Балкан за първи път от близо 100 години

Черните лешояди загнездиха във Врачански Балкан за първи път от близо 100 години. Двойката картали Патева и Бараба гнезди в естествено гнездо на територията на Природен парк “Врачански Балкан”.

Повече
1
21.02.2024
Първите за сезон 2024 в България черни лешояди снесоха яйца
Първите за сезон 2024 в България, две двойки черни лешояди снесоха яйца и започнаха мътене в Стара планина.
Този факт се дължи на програмата за реинтродукция на вида, довела до завръщането му в страната преди три години  - плод на близо 20 години усилия на екипа на Зелени Балкани, Fund for Wild Flora and Fauna FWFF / Фонд за дивата флора и фауна ФДФФ, Дружеството за защита на хищните птици, Vulture Conservation Foundation и още десетки партньори и дарители.
 
Повече
1
19.02.2024
Белоглав лешояд бе блъснат на магистралата. Мобилизира много хора за спасяването си
На 16.02.2024г. един от белоглавите лешоядите – част от програмата за реинтродукция бе блъснат на магистрала Тракия. За ранената птица подадоха сигнали десетки граждани, а екип на Зелени Балкани се отзова мигновено на място. Съдействие са оказали и служители на Сектор Пътна Полиция – ОД на МВР Стара Загора, които няколко часа са стояли на място, за да не бъде блъсната ранената птица от други коли и да не се създаде предпоставка за ПТП.
Повече
*
29.01.2024
Пет двойки картали заемат гнездата си в Котел
Част от половозрелите картали в Котленска планина вече се държат в двойки и постепенно заемат изкуствените гнезда, които бяха изградени в проекта Живот за черния лешояд.
Трите двойките от 2023 се запазват в същия формат, като през 2024 има още две двойки, които се ухажваха миналата година, но сега вече достигнаха полова зрялост.
 
Повече
1
11.01.2024
Брадатият лешояд: предварителни резултати от Международния ден за наблюдение - 2023 г.
Всяка година, хиляди доброволци ни помагат да мониторираме брадатият лешояд (Gypaetus barbatus) в планинските региони на Европа. Между 14 и 22 октомври над 1100 участника, се присъединиха към най-голямата инициатива за „гражданска наука“  в полза на вида, като по този начин имаха своя доброволен принос за дейностите за опазване му. Колко брадати лешояди бяха наблюдавани?
Повече
*
26.12.2023
Рекордни числености на белоглавия лешояд в България
След докладвания от колегите от БДЗП зимен рекорд в Източните Родопи (323 инд.), белоглавият лешояд беше преброен от екипа на ФДФФ в рекордна численост също в Източна Стара планина (Котел – 93 инд.) и общо в четирите места на реинтродукция в страната (Източна Стара планина, Врачански Балкан, Кресна и Централен Балкан – общо 197 инд.), което доведе и до национален рекорд от общо 523 индивида. 
Повече
***
14.12.2023
Започна брачният период на двойката брадати лешояди в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани
Брадатите лешояди в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани, са на прага на новия брачен период и това може да се види в значителната промяна в поведението им – активно строене на гнездо, взаимно чоплене на перата и първи опити за създаване на ново поколение.
 
Повече
снимки: ДПП "Сините камъни"
13.12.2023
Дирекция Природен Парк „Сините камъни“ проведе опръстенителна акция – полеви камп (лагер), със съдействието на експерти от Зелени Балкани
На 8-ми декември, за втори пореден път, Дирекция Природен Парк „Сините камъни“ проведе опръстенителна акция – полеви камп (лагер), със съдействието на експерти от Зелени Балкани.
Повече
***
11.12.2023
Международна конференция “Завръщането на лешоядите в Стара планина“ в Димитровград, Сърбия
Служители по проект “Живот за брадатия лешояд” LIFE22-NAT-BG-Bearded Vulture LIFE-101113869 от Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани взеха участие в Международна конференция “Завръщането на лешоядите в Стара планина“, която се проведе на 29 ноември 2023 в Димитровград, Сърбия.
Повече
***
07.12.2023
Млад мъжки брадат лешояд е новото попълнение в размножителната програма на Спасителния център за диви животни
Млад мъжки брадат лешояд, дарен от австрийския център EULEN- UND GREIFVOGELSTATION Haringsee, ще бъде новото попълнение в размножителната програма на Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани.
 
Повече
***
05.12.2023
Екипът на проект „Живот за брадатия лешояд“ се включи в Балканското преброяване на белоглавия лешояд.
През първата събота на декември, под координацията на БДЗП, се проведе Балканското преброяване нощувките на белоглавия лешояд, в което се включи екипа на проекта „Живот за брадатия лешояд“ заедно с доброволци. 
Повече
...
27.11.2023
Презентация на тема лешояди на Международен научен форум “Аборигенни домашни породи “Източнобалканска свиня” – богатството на България”
Служители по проект “Живот за брадатия лешояд” LIFE22-NAT-BG-Bearded Vulture LIFE-101113869 и Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани взеха участие в Международен научен форум на тема “Аборигенни домашни породи “Източнобалканска свиня” – богатството на България”, който се проведе на 23 ноември 2023 в Тракийски университет – Стара Загора.
Повече
***
24.11.2023
Участие във II-та Европейска конференция за лешоядите
През отминалата седмица се проведе едно от най-значимите събития за годината: II-та Европейска конференция за лешоядите в Касерес, Испания, която събра над 400 специалисти от целия свят, работещи по проучването и опазването на лешяодите.
 
Повече
подготовка на волиерата на лешоядите
20.10.2023
Подготовка на брадати и черни лешояди в Спасителния център на Зелени Балкани за новия размножителен сезон
Днес в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани бе направена подготовка на двойките брадати и черни лешояди за новия размножителен сезон, както и редовен медицински преглед.
Повече